Olet tässä: Yritys » Ajankohtaista
8.12.2014
« Näytä kaikki tiedotteet

MTT ja Figen Oy tutkimusyhteistyöhön

 

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT  ja Figen Oy ovat aloittaneet yhteistyön lihasikojen tuotannon tutkimuksessa. Figen Oy tarjoaa MTT:lle Längelmäen testiasemalla tutkimukseen tarvittavan toimintaympäristön, eläinten hoidon ja tutkimusten ylläpidon.

 

MTT:n sikatutkimus on siirtynyt uuteen aikakauteen tutkimuksen toteutuksessa. Sikatutkimusta tehtiin 44 vuotta MTT:n omalla tutkimusasemalla Hyvinkäällä. Vuoden vaihteessa 2014 tutkimus siirtyi MTT:n ulkopuolisille tiloille.

Uudet järjestelyt ja tutkimusmenetelmät luovat uusia haasteita, mutta ennen kaikkea uusia mahdollisuuksia.

  • MTT on systemaattisesti hakenut kotieläintutkimuksen toteuttamiseen uusia kumppanuuksia. Nyt solmittu sopimus Figen Oy:n kanssa tulee entisestään vahvistamaan kykyämme palvella koko sikaelinkeinoa, toteaa johtaja Jutta Kauppi.

 

Yhteistyö on voimaa

Figen Oy:n toimitusjohtaja Timo Serenius uskoo yhteistyön syventävän molemminpuolista oppimisprosessia. Figen Oy:llä on jalostustoimintaa varten suunniteltu lihasikala, jossa mittaus ja tiedon keruu on arkipäivää.

  • Tämän resurssin hyödyntäminen kotimaisen tiedon tuottamiseen kustannustehokkaasti on järkevää kaikille osapuolille. Näin saamme säilytettyä ja lisättyä suomalaista sianlihantuotannon osaamista, sanoo Serenius.

Figen Oy on lihasikatutkimukseen MTT:lle luonteva kumppani. Yrityksessä on tehty aikaisemmin tutkimustoimintaa. Henkilöstö on ammattitaitoista ja koetoimintaan perehtynyttä. Längelmäellä on nykyaikaiset tuotantotilat ja ruokintalaitteistot, jotka mahdollistavat yksilöllisen rehunkulutuksen seurannan.

  • Ensimmäisten lihasikatutkimusten aloittaminen on jo kalkkiviivoilla, kertoo vanhempi tutkija Hilkka Siljander-Rasi MTT:stä.

 

Sikoja tutkitaan myös kumppanuustiloilla

Längelmäen testiaseman lisäksi MTT:n sikatalouden tutkimusta jatketaan myös kumppanuustiloilla. Hyvinkään tutkimusasemalta saatua vankkaa kokemusta ja osaamista hyödynnetään nyt uusissa toimintaympäristöissä entistä kustannustehokkaammin. Uusi tutkimusmalli antaa mahdollisuuden päästä lähelle erilaisia tilakäytäntöjä. Näin päästään hyödyntämään tutkimuksissa sikaloiden uusinta teknologiaa.

 

Lisätietoja:

yksikön johtaja Jutta Kauppi, MTT, puh.. 029 531 7749, etunimi.sukunimi@mtt.fi

toimitusjohtaja Timo Serenius, Figen Oy, puh. 044 7966 750, etunimi.sukunimi@figen.fi