Olet tässä: Yritys » Ajankohtaista
17.12.2008
« Näytä kaikki tiedotteet

Suunnitelmallisella sika-aineksen uudistuksella 200 emakon yhdistelmäsikala jopa 15000 € lisätuottoon

Faba-ketjulta joululahja koko sikataloudelle: Faba Sisu ja Faba Super Matriarkka

Faba-ketju on viimeisen vuoden aikana uudistunut voimakkaasti. Joulukuussa uusimpana uutena suomalaiset sianjalostuksen toimijat lanseeraavat tuotteistetuun sikavalikoimaansa Faba Super Matriarkka-keinosiemennyskarjut ja uutena palveluna on syntynyt emakoiden uudistussuunnitelma nimeltään Faba Sisu.

Faba Super Matriarkalla 3 vieroitettua porsasta enemmän

Faba Super Matriarkka -keinosiemennyskarjut on tarkoitettu erityisesti hybridiemakoiden tuottamiseen. "Faba Super Matriarkka-tasoisen emakon odotamme tuottavan noin kolme vieroitettua porsasta enemmän kuin keskimääräinen hybridiensikko", ennustaa Faba Jalostuksen sikalinjan johtaja Timo Serenius. "Meillä Faba-ketjussa on vahva näkemys siitä, että sika-ainesta tulee ohjata tehokkaasti tuotantosikaloihin ja tämän linjan mukaisesti kehitämme toimintaamme. Kaikissa populaatioissa on vaihtelua sikojen välillä ja se tulee hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti" jatkaa Serenius.

Myös FABA Sika Oy:n toimitusjohtaja Jussi Peltokangas huokuu tyytyväisyyttä tuotevalikoiman saamasta palautteesta. "Kokemukset ovat olleet niin hyviä, että olemme päättäneet valita vielä parhaista parhaat ja nimetä ne Super karjuiksi karjuvalinnan tehostamiseksi" Peltokangas kertoo.

Faba Sisu - tilan tavoitteiden mukainen palvelu emakoiden suunnitelmalliseen uudistukseen

Toinen sika-aineksen suunnitelmalliseen uudistukseen keskittyvä uutuus on Faba Sisu. Sisu on Faba Jalostuksen sianjalostusneuvojien tekemä emakoiden uudistussuunnitelma. "Emakoiden suunnitelmallinen käyttö, karsinta ja uudistus parantavat tilan tehokkuutta ja säästävät kustannuksia. Sisussa määritetään lisäksi kunkin tilan tuotantosuuntaan ja tavoitteisiin sopiva sika-aines, jolla on mahdollista parantaa tuotannon taloudellista kannattavuutta", kertoo Serenius. Serenius ottaa esimerkkitilaksi 200 emakon yhdistelmäsikalan. "Jos tällä tilalla emakkokanta saadaan suunnitelmalla vaihdettua keskimääräisestä sika-aineksesta Faba Kombi-tasoon, on odotettavissa yli 15 000 euron tuotto vuositasolla. Yksinkertaisesti tilalle on odotettavissa enemmän entistä tehokkampia porsaita" hän toteaa.

Myös Sisun kehittäminen vaatii sika-aineksen tuntemisen ja vaihtelun ymmärtämisen. "Sisu on osa uudistuneen Faba-ketjun strategiaa, missä jatkuvasti otamme pieniä askelia tuotannon tehostamiseksi" toteaa Faba Jalostuksen toimitusjohtaja Antti Latva-Rasku.

Faba-ketjun lisäksi sika-aineksen suunnitelmallisuudesta ovat vakuuttuneet myös Snellmanin Lihanjalostus Oy ja Saarioisten Lihanjalostus Oy. Yritykset kannustavat tuottajiaan suunnitelmalliseen uudistukseen maksamalla Faba Sisua hyödyntäville tiloille korotettua emakoiden lihan hintaa.

Faba Sisun voit tilata alueesi sianjalostusneuvojalta tai Faba Jalostuksen keskustoimistolta.

Lisätietoja: johtaja Timo Serenius, Faba Jalostus puh. 040 524 2420 ja toimitusjohtaja Jussi Peltokangas, FABA Sika Oy, puh. 0400 866 698