Hae sivustolta

Figen Logotype

Muskeleita kasvattamassa

Maaliskuussa 2020 Figenin Muskelisikala Kauhavalla oli ollut täydessä toiminnassa jo kahden vuoden ajan. Muskelisikala tuottaa Figenin muskelilinjan karjuja lihasikatuotantoa varten.

Karjukandidaatit testataan Längelmäellä ja asematestin tulosten perusteella parhaat yksilöt valitaan keinosiemennyskarjuiksi. Muskelisikalassa kasvatetaan ensikot omaan uudistukseen.

Tiineysryhmän MU-indeksi optimoidaan

Keväällä 2020 Muskelisikalassa on noin 165 emakkoa ja 70 ensikkoa. Sikalassa tehdään 20 tiineytystä per 2 vko jakso, ja porsimisprosentti on yli 80%. 40-50% tiineytyksistä on ensikkotiineytyksiä. Emakoiden karsinta tapahtuu vieroituksen yhteydessä MU-indeksin perusteella.

Muskelisikala 2020 kuva 1

Karsinta jalostukseen

Karju- ja ensikkokandidaatien valinta tehdään porsaiden ollessa kolmen päivän ikäisiä. Jokaisesta pahnueesta valitaan neljä karju- ja kaksi imisäporsasta jalostukseen. Niistä karsitaan heikoimpia sekä vieroituksessa että välikasvatuksen lopulla. Vain parhaat jatkavat Längelmäelle ja ensikkokasvatukseen.

Hoitajan sikasilmä tarkkana välikasvattamossa

Jalostussikalassa on tehty paljon työtä sen eteen, että porsaskuolleisuus pysyisi matalana ja terveys korkeana. Porsaiden siirto välikasvatukseen, ja siihen liittyvä ripuli, on välillä ollut haasteellista.

– Ensimmäinen viikko välikasvattamossa on tärkein, Muskelisikalan vastaava hoitaja Sari Laiho kertoo. Hygienian on oltava korkea. Ja vaikka ruokintalaite mahdollistaa automaattisen rehuannoksen säätämisen, se ei poista hoitajan tärkeyttä. Jos yksittäinen sika ei syö kunnolla, hoitajan tulee huomata se heti. Hyvinvointia tulee seurata koko ajan.

Ja tulokset kertovat, että porsaat syntyvät elinvoimaisina ja saavat ternimaitoa. Kuolleina syntyneitä on 4,7 %, kuolleisuus syntymästä vieroitukseen 10,7 %. Ensikoiden ensimmäinen porsiminen tapahtuu 342 päivän iässä.

Ensikot vapaina ryhmissä

Ensikot opetetaan harjoitteluasemalla kioskiruokintaan ennen tiineytykseen siirtämistä. Yleensä kestää noin viikon opettaa uudelle ryhmälle mistä ruoka tulee.

Ensimmäinen kiima havaitaan usein harjoitteluasemalla ja se merkitään ylös, jotta toinen kiima ja siemennysajankohta on helpompi ennakoida. Ensikot tiineytetään vapaana pienissä 4–10 eläimen ryhmissä.

Yksilöllinen vaiheruokinta

Sikalan ruokinta-automaatin reseptikokoelma on hyvin kattava. Kioskit tunnistavat tiineet emakot transponderista. Jos emakko on liian laiha tai vaarassa rasvoittua liikaa, ruokintakäyrää muutetaan.

Välikasvattamon porsailla, ensikoilla ja emakoilla on kaikki vaiheruokinta. Ensikoilla on kolmivaiheinen ruokinta, emakoilla nelivaiheinen. Ruokinta-automaatti ilmoittaa, kuinka paljon rehua menee eri osastoilla porsasta kohti, mikä mahdollistaa porsaiden kokonaisruokintakustannuksen seurannan.

Figen Oy

Pääkonttori

Kuusisaarentie 1

68600 PIETARSAARI

Puh: 06 786 6111

info@figen.fi

» Lisää yhteystietoja

Karjuasema

Pykärintie 15
62395 PETTERINMÄKI

Muskelisikala

Pykärintie 101
62395 PETTERINMÄKI

KAUHAVA

Längelmäen testiasema

Mettisuontie 49
35400 LÄNGELMÄKI

Figen Halsua

Venetjärventie 65
69510 HALSUA

» Tietosuojakäytäntö