Sök på webbplatsen

Karjuasema

Figen Ab

Figen Ab är ett finländskt, av JSM befullmäktigat svinavelsbolag, som för den över 100 år gamla finländska svinaveln vidare. Figen är dotterbolag till Snellmans Köttförädling Ab och därmed en del av Snellmankoncernen.

Moderbolaget Snellmans Köttförädling är ett familjeföretag i Jakobstad grundat år 1951. Bröderna Snellman konstaterade att om man vill ha god korv ska man göra den själv. Familjeföretagets strävan efter det allt bättre fortsätter än idag – och följer samma principer.

Läs mer om Snellmans Köttförädling
Läs mer om Snellman-koncernen

En på riktigt frisk, välmående och effektiv gris

Snellmans aktiva roll inom svinaveln inleddes i mitten av 1990-talet när Sikojen kantakoesäätiö grundades och Snellman gick med i stiftelsen. Målsättningen var då att effektivera verksamheten på de många stamförsökstationerna. I början av 2000-talet splittrades dock köttbranschens genensamma engagemang för den finländska svinaveln. För att trygga möjligheten att förädla de inhemska svinraserna, Lantras och Yorkshire, grundade bl.a. Snellman, husdjursavelsandelslaget Faba och avelsgårdarna tillsammans bolaget Finlands Svinavel Ab. Det nya bolaget genomförde byggprojektet med en ny svinavelsstation i Längelmäki år 2006.

År 2010 köpte Snellmans Köttförädling hela Faba Svin Ab:s aktiestock och säkrade en fortsatt utveckling av finländsk svingenetik. Genom företagsköpet överfördes ansvaret för en traditionsrik svinavelsverksamhet och dess framtid till Snellman.

Vårt balanserade avelsprogram visar på ansvarstagande: vi maximerar eller deloptimerar inte enskilda egenskaper i avelsprogrammet på bekostnad av andra. Vi vill bidra till helhetsekonomi och lönsam verksamhet för alla våra kunder. Detta blir verklighet tack vare en verkligt frisk och välmående gris.

Världens mest finländska gris

Figen förädlar tre linjer

Figens avelsprogram består av tre linjer: Matriarkka-moderslinjerna, Figen Lantras och Figen Yorkshire samt den syntetiska Muskeli-faderslinjen. De viktigaste resurserna i avelsprogrammet är vårt eget Muskeli-suggsvinhus och galtstationen i Kauhava, teststationen i Längelmäki samt Matriarkka-nukleusnätverket som skapats i samarbete med avelsgårdarna.

Läs mer om vårt djurmaterial
Nukleusnätverket

Grunden för avelsarbetet är en bred och tillförlitlig datainsamling. Tack vare bred datainsamling och tillförlitliga avelsbedömningar känner vi den genetiska nivån för vart och ett av våra svin i de egenskaper som vi mäter och förbättrar. Informationen för avelsbedömningarna insamlas från nukleusavelsgårdarna och suggbesättningarna samt från vår egen teststation i Längelmäki. Den viktigaste databasen för information från gårdarna är vårt uppföljningsprogram PossuNet.

Läs mer om våra genetiska resultat

Figen Ab

Huvudkontor

Granholmsvägen 1

68600 JAKOBSTAD

Tfn: 06 786 6111

info@figen.fi

» Fler kontaktuppgifter

Galtstationen

Pykärintie 15

62395 PETTERINMÄKI

Muskelisvinhuset

Pykärintie 101

62395 PETTERINMÄKI

KAUHAVA

Längelmäki teststation

Mettisuontie 49
35400 LÄNGELMÄKI

FIgen Halsua

Venetjärventie 65
69510 HALSUA

» Integritetspolicy