Sök på webbplatsen

Figen Logotype

KASU – Galtplanering för Matriarkka-suggor

Figen lanserade hösten 2019 ett nytt verktyg för gårdar med egen rekrytering: KASU – en galtplaneringstjänst för rekrytering av Matriarkka-suggor. Det nya verktyget plockar ut de genetiskt bästa suggorna och föreslår lämpliga galtval å dina vägnar. Seminrekommendationerna uppdateras regelbundet i PossuNet.

Avelsprogrammet har redan länge utnyttjat ”Optimal Contribution Selection”-teorin, där man optimerar avelsprogrammet genom hanteringen av släktband och maximering av de genetiska framstegen. Nu har samma program utvecklats för att passa behoven på gårdar med egen rekrytering.

När tjänsten tas i bruk på gården går man först igenom gårdens rekryteringsplan tillsammans med Figens avelsrådgivare. Strategin uppdateras vid behov, men det är främst fråga om ett engångsingrepp. Varje gård matar in sitt månatliga rekryteringsbehov av stamsuggor och hybrider i programmet som grund för rekryteringsstrategin. Dessa parametrar fungerar som grund för valet av suggor och analysering av seminrekommendationerna.

Resultaten av analysen – det vill säga de regelbundet uppdaterade seminrekommendationerna – syns i PossuNet. Det lönar sig att kontrollera rekommendationerna innan du beställer semin: analysen optimeras alltid på basen av tillgängliga uppgifter. Och mer information skapas hela tiden i avelskedjan som stöd för tillförlitliga bedömningar.

KASU kuvamix

Figen Ab

Huvudkontor

Granholmsvägen 1

68600 JAKOBSTAD

Tfn: 06 786 6111

info@figen.fi

» Fler kontaktuppgifter

Galtstationen

Pykärintie 15

62395 PETTERINMÄKI

Muskelisvinhuset

Pykärintie 101

62395 PETTERINMÄKI

KAUHAVA

Längelmäki teststation

Mettisuontie 49
35400 LÄNGELMÄKI

FIgen Halsua

Venetjärventie 65
69510 HALSUA

» Integritetspolicy